Materiały prasowe w temacie smrodu z zakładu Res-Drob (2013)

Radio Rzeszów, 4 października 2013, Z zakładu Res-Drob przestanie śmierdzieć? Cytat z artykułu prasowego:

Rzeszowskie Zakłady Drobiarskie Res-Drop zamierzają zmienić swoją lokalizację. Planowane jest ich przeniesienie na obrzeża miasta. Na razie jednak nie wiadomo kiedy to nastąpi.

Nowiny, 4 października 2013, Mieszkańcy os. 1000-lecia skarżą się na smród z Res Drobu. Cytat z artykułu prasowego:

– Są dni, kiedy naprawdę nie da się wytrzymać. Najgorzej jest w lecie – mówi Zofia Jedziniak, mieszkanka bloku przy ul. Konopnickiej, czyli tuż koło Res Drobu. – Parę dni temu uchyliłam okno, żeby wywietrzyć mieszkanie i natychmiast musiałam je zamknąć, bo tak śmierdziało. To fetor rozkładającego się mięsa. Inny problem to szczury, które się tu rozpanoszyły. Najlepiej, gdyby właściciel zakładów wyniósł się stąd. Pan Michał dodaje, że fetor z Res Drobu najbardziej dokucza mieszkańcom Klonowej i Warszawskiej w Rzeszowie. Mieszkańcy tzw. szafy na ostatnim spotkaniu z prezydentem skarżyli się, że w wakacje dzieci nie mogły spokojnie bawić się na podwórku.

Super Nowości, 4 października 2013, Mieszkańcy mają dość fetoru z Res-Drobu. Cytat z artykułu prasowego:

Ludzie sąsiadujący z zakładem narzekają też na hałas. Nawet o godz. 23 dopuszczalny hałas jest przekroczony. – Mieszkam na czwartym piętrze i nawet przez zamknięte okna słychać dźwięki z otwartych drzwi maszynowni – mówi pani Stanisława. – Dodatkowo jeszcze południowo-zachodni wiatr roznosi smród do mojego mieszkania. Z tego powodu w domu nie można wytrzymać i tak samo jak wyjdę przed blok.

Gazeta Wyborcza Rzeszów, 11 września 2013, Czy Res-Drob przeniesie się na Ciepłowniczą? Cytat z artykułu prasowego:

Blisko 9-hektarowa działka przy ul. Ciepłowniczej w Rzeszowie objęta została podstrefą Specjalnej Strefy Ekonomicznej Euro-Park Mielec. Miasto liczy, że to przyciągnie inwestorów. Czy jednym z nich będzie Res-Drob? – Będziemy namawiali. Skorzysta i Res-Drob, i mieszkańcy okolicy – mówią urzędnicy

Super Nowości, 5 września 2013, Obiecanki cacanki, a dalej śmierdzi. Cytat z artykułu prasowego:

Tym razem smród wydostawał się ze studzienki kanalizacyjnej, a nie z hali produkcyjnej.

– Kolejny już raz nie da się wytrzymać. We wtorek też było czuć – powiedział Władysław Kłoda (80 l.) z ul. Różanej. – Kiedy wreszcie coś zrobią z tym smrodem?

Gazeta Wyborcza Rzeszów, 29 sierpnia 2013, Jest ciszej, smród pozostał.

Super Nowości, 22 sierpnia 2013, Mieszkańcy mają już dość smrodu z Res-Drobu. Cytat z artykułu prasowego:

Jeszcze w czerwcu informowaliśmy, że w Res-Drobie oddano do użytku oczyszczalnię zużytej wody podczas produkcji w tej firmie. Miała ona wyeliminować przykre zapachy. Okazało się jednak, że nic to nie dało. Mieszkańcy nadal musieli wąchać smród z wywożonych z zakładu wnętrzności i krwi kurczaków. Założone filtry okazały się nieskuteczne.

Gazeta Wyborcza Rzeszów, 19 lipca 2013, Śmierdziało z Res-Drobu? Już nie będzie.

Super Nowości, 14 lipca 2013, Fetoru ma już nie być. Cytat z artykułu prasowego:

– Od dłuższego czasu z zakładu produkcyjnego Res-Drob unosi się niesamowity fetor – mówi zdenerwowana pani Joanna (nazwisko znane redakcji) z ul. Różanej na osiedlu 1000-lecia. – Nie jestem w stanie w ogóle otworzyć okien w mieszkaniu, gdyż z tej firmy unosi się niesamowity smród.

Nasza Czytelniczka poinformowała nas, że już wcześniej można było wyczuć takie przykre zapachy. Jednak wtedy trwały nie dłużej niż kilka godzin, natomiast w ostatnim czasie stan ten utrzymuje się stale. Najgorzej jest wcześnie rano (około godz. 5-7) oraz późno wieczorem.

Gazeta Wyborcza Rzeszów, 24 kwietnia 2013, Res-Drob wznowił produkcję. Kontrole trwają. Cytat z artykułu prasowego:

W poniedziałek z Res-Drobu ewakuowano prawie 220 pracowników. Siedem osób, które zatruły się oparami pochodzącymi z żywicy użytej do pokrycia posadzki na terenie zakładu, karetki zabrały do szpitala.

Super Nowości, 24 kwietnia 2013, Weterynarz nie dopuścił kurczaków do sprzedaży! Cytat z artykułu prasowego:

– Gdy w ubiegłym tygodniu pogotowie zawiozło do szpitala sześciu pracowników „Res-Drobu”, którzy zasłabli od unoszącego się zapachu żywicy, to na drugiej zmianie przerobiono prawdopodobnie skażone mięso, zamiast je zutylizować – poinformował nas jeden z pracowników zakładów drobiarskich. – Takie mięso mogło trafić do sklepów.

Gazeta Wyborcza Rzeszów, 23 kwietnia 2013, Zatrucie w Res-Drobie.

TVP Rzeszów, 22 kwietnia 2013, Podtrucie kilku osób w ResDrobie. Cytat z artykułu prasowego:

Alarm rozpoczął się zaraz po tym jak kilku pracowników ResDrobu niemal równocześnie źle się poczuło. Decyzja dyrekcji zakładu i inspektorów BHP była jednoznaczna. Po pierwsze wezwano karetki. Po drugie straż pożarną i służby ochrony środowiska. Produkcję przerwano aż do odwołania.

hej.rzeszow.pl, 22 kwietnia 2013, Ewakuowano załogę zakładów Res-Drob. Cytat z artykułu prasowego:

Wątpliwości budzi relacja jednej z pracownic Res – Drobu. Kobieta twierdzi, że zapach czuć było już od godziny 5 – 6 rano (ewakuację rozpoczęto około godz. 9), ale dyrekcja zakładu zlekceważyła interweniujących pracowników, polecając im założyć maski. Pracownica opisuje, że już wtedy sytuacja było dość poważna – podtrute osoby dostawały drgawek, mimo to o wezwaniu karetki zadecydowano dopiero, kiedy słabli kolejni pracownicy i wiadomym się stało, że sprawy nie da się zataić. Połowa z ponad 200 – osobowej załogi wróciła do domu z objawami zatrucia, np. nudnościami.

Mało tego. Zdaniem kobiety taka sytuacja to nie pierwszyzna w Res – Drobie. Pracownica informuje, że podobne zdarzenie miało miejsce w ubiegłym tygodniu, w innej części zakładu. Wówczas również dochodziło do lekkich zatruć. Sprawę pominięto.

hej.rzeszow.pl, 8 stycznia 2013, Res-Drob hałasuje, ale obiecuje się poprawić. Cytat z artykułu prasowego:

Pomiary głośności zostały przeprowadzone jeszcze przed świętami. Miasto właśnie otrzymało wyniki badań. O ile w dzień zakład mieści się w granicach ustalonej normy, o tyle w nocy znacznie ją przekracza. Nie dziwią więc skargi mieszkańców. W okolicach ulicy Konopnickiej hałas przekracza próg głośności o 10 decybeli!

Gazeta Wyborcza Rzeszów, 7 stycznia 2013, Są wyniki badań: Res-Drob hałasuje. Cytat z artykułu prasowego:

Miasto otrzymało wyniki badań, z których wynika, że zakłady drobiarskie nocą pracują za głośno. Najgorzej jest zaraz obok bloku przy ul. Konopnickiej, gdzie ustalone normy Res-Drob przekracza o ponad 20 procent

Nowsze materiały prasowe:

Starsze materiały prasowe:

Dzieląc się tą infomacją pomagasz nam